Juweeltjes van orchideeën

Juweeltjes van orchideeën

Dat we bij Spore een ruim en gevarieerd assortiment aanbieden weet je ondertussen wel al. Maar vaak kunnen we nieuwe leuke planten aanbieden die we met veel plezier extra in de kijker zetten!

Onze Jewel Orchids zijn zo'n groep van planten die extra mooi blinken wanneer de spotlight op hun schijnt.
Hun prachtige kleuren, unieke bladpatronen en de belofte van een jaarlijkse bloei maken ze tot de kroonjuwelen van je collectie! 

Jewel orchid is geen botanische naam. Dat wil zeggen dat er verschillende planten uit verschillende geslachten een soortgelijke bladtekening met opvallende bladnerven vormen.  Hierdoor zijn kwekers en liefhebbers ze samen gaan benoemen als 'Jewel orchid'. Wel behoren ze samen tot dezelfde subtribe van de familie.

De geslachten die tot de Jewel orchids gerekend worden zijn Anoectochilus, Dossinia, Goodyera, Ludisia en Macodes.
Ze groeien van nature in de stomende oerbossen van Zuid-China, Noord- Indië, de Filipijnen en Zuidoost-Azië waar ze als terrestrische orchidee voorkomen. Ze kruipen over de grond en hebben een ondiep wortelgestel. In de schaduw van woudreuzen groeien ze graag beschermd tegen de zon. Te veel licht kunnen deze planten niet aan.

Wanneer we deze planten in de huiskamer willen houden is het ideaal dat we hun natuurlijke groeiomstandigheden kennen.

Doordat deze orchideeën graag weinig licht en een hoge luchtvochtigheid verlangen, is het aangeraden om ze in een terrarium te plaatsen. Zorg wel dat dit groot genoeg is. De planten kruipen graag over vochtig mos en wanneer ze het naar hun zin hebben kunnen ze best snel groeien. 
Zorg ook voor voldoende hoogte: Bij de bloei strekt de bloeistengel enkele tientallen centimeter de hoogte in!

Geen fan van terrariums? Dan zorg je best voor een plekje in een vochtige omgeving zoals je badkamer.

Dus: Potgrond licht vochtig houden, weinig licht en een hoge luchtvochtigheid.

 

 

 

 

 

Terug naar blog